富士釜ふじがま

  • 栃木県佐野市・天明
  • 室町時代(一六世紀)
  • 鉄鋳製
  • H-19.8 D-25.9
富士釜

富士釜 極 図録解説
肩から腰にかけて、山の裾野のように左右に広がりながら、裾に至る。口はわずかに立ち上がり、口まわりの肌には天明釜特有のかさぶたのような肌が見られる。鐶付はアマツラ、彫りの深い眼瞼、顎下には鬣も表される。当初の形はわからないが、腰を打ち落とされたことで富士型と名づけられるほどに美しい曲線を描く。釜肌の厚さはわずか数ミリであり、天明の工人の技の粋が図られる。

Mt. Fuji Kettle

Mt. Fuji Kettle
Like the slopes of the famous peak, the sides of the kettle descend in gentle outward-flowing lines. The mouth rises slightly and the surface around the mouth shows the typically crusty feel of Tenmyo kettles. The lugs are animal faces with deep relief of the eye cavities; even the hairs of the mane below the chin are well articulated. How the kettle looked originally is unknown, but the removal of the body from the waist down resulted in the beautiful curved lines that give the kettle its name. The kettle wall is very thin, only a few millimeters, demonstrating the masterful skill of the Tenmyo caster.